Prvá syrečková cukráreň v Čechách

Kvarglové zákusky pre labužníkov

[j.protic] publikované: 2012-01-17 | minusz Veľkosť písmaplusz

hírkép

Mysleli ste si, že olomoucké syrečky sa dajú pripraviť len na slano?


V cukrárni v mestečku Loštice na Šumpersku , pridávajú kvargliam, známym na Slovensku ako olomoucké syrečky, ďalší rozmer. Začiatkom januára tu bola otvorená prvá cukráreň v Čechách, kde sa sladkosti vyrábajú z olomouckých syrečkov. Návštevníci si tu môžu kúpiť napríklad šatôčky, krémové trubičky, rolády, záviny, rezy plnené syrom, ale aj lievance. Netradičná cukráreň patrí rodinnej firme manželov Poštulkových, ktorá sa špecializuje na výrobu zákuskov z olomouckých syrečkov už tri roky. Syrečky sa vyrábajú z nesyreného, kyslého tvarohu a okrem soli sa pri výrobe nepoužívajú žiadne konzervačné látky. Základom väčšiny zákuskov je doma vyrobené lístkové cesto a pena zo syrečkov, ktorá je podľa typu zákuskov doplnená napríklad šunkou, špenátom, cesnakom, orieškami alebo nesladeným slivkovým lekvárom. Nové druhy zákuskov vznikajú doma u Poštulkových. Nápad najprv vyskúšajú na chuťových bunkách rodiny a zamestnancov obchodu a až potom príde novinka do obchodu na pult. Zo zákuskov je novinkou ?tvarůžková lokše? zemiaková placka, do ktorej sa niekde dáva tvaroh alebo mak, a tu je plnená penou zo syrečkov. Úplným hitom je ?tvarůžkový koktejl? , ktorý návštevníkom ponúkajú len na ochutnávku a je akýmsi testom pred začiatkom turistickej sezóny v marci, keď už by mal byť bežne v predaji.

Páči sa vám tento článok? Pošlite ho známemu!


Olomoucké syrečky sú jediným pôvodným českým syrom. História prvých syrečkov v Čechách, na Hané spadá do 16. storočia a olomoucké sa im začalo hovoriť, pretože sa predávali na Olomouckých trhoch. Pôvodne boli vyrábané podomácky v obciach pri Olomouci až do 19. storočia sa nazývali selské syrečky. Potom sa hlavná časť výroby presunula do Loštíc, neďaleko Olomouca, kde Josef Wessels začal v roku 1876 vyrábať prvé syrečky vo svojej dielni . Rodina Wesselsovcov sa postupom času stala najväčším výrobcom syrečkov a aj najväčšími producentmi v Čechách. Pomenovanie "Olomoucké tvarůžky" môžu používať len výrobcovia z okolia Olomouca, potom ako dostali chránené zemepisné označenie od Európskej únie ako tradičný český produkt . Syrečky sa vyrábajú z najkvalitnejšieho kravského tvarohu. Ako syr dozrieva, vytvára sa na ňom špeciálna bakteriálna mikroflóra. Receptúra sa nezmenila dodnes, aj keď ľudí nahradili stroje. Pre prísne hygienické predpisy Európskej únie sa namiesto štýlových drevených nástrojov používajú antikorové. Spoločnosť dnes vyrába približne 160 ton tvarôžkov mesačne a vyváža ich aj do Poľska, Maďarska a na Slovensko.

 

dr.Alžbeta Capková

 

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

Galéria:


Ďalšie správy v tejto sekcii: