Dni sliviek

Slivkobranie na Myjave

[j.protic] publikované: 2017-09-07 | minusz Veľkosť písmaplusz

hírkép

V autentickom prostredí Gazdovského dvora v Myjave – Turej Lúke bude v sobotu, 9. septembra tradičné Slivkobranie. Celý deň bude venovaný jednému zo symbolov kopaničiarskeho kraja – slivkám.


Slivkobranie sa koná napriek tomu, že tohtoročná úroda sliviek v Myjave a okolí je podľa miestnych katastrofou. Úroda sliviek je tento rok slabá všade na Slovensku.

Páči sa vám tento článok? Pošlite ho známemu!


"Dalo by sa povedať, že slivky nemáme ani len na koláč. Jedným z dôvodov je slabé opelenie, pretože keď slivky kvitli, pršalo. Okrem toho, aj tých včielok na opeľovanie je málo. Ďalším dôvodom sú veľké výkyvy v počasí,“ povedal Peter Bunčiak zo Združenia rádu rytierov destilátov na Slovensku.

Jar prišla v tomto roku o mesiac skôr, no začiatkom mája v okolí Myjavy úradoval mráz, následne prišli horúčavy. Slivovica podľa Bunčiaka napriek tomu bude, ale nie z tradičných miestnych odrôd, ale z dovážaných sliviek z Maďarska a Poľska. Kopaničiari sú v tomto roku spokojní len s úrodou jabĺk. Slivkobranie sa začne o 11:00 premietaním filmu, pokračovať bude prednáškami o pestovaní a spracovaní ovocia pre odborníkov i laikov, chýbať nebude koštovka a riadená degustácia slivovíc a varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom. Súčasťou podujatia bude kultúrny program v podaní súboru Škrupinka z Trenčína a cimbalovej muziky Kyjovánek z Kyjova (Česká republika).

Kopaničiarsky kraj je známou ovocinárskou lokalitou, vždy sa v ňom darilo predovšetkým slivkám, jabloniam a hruškám. Ľudia si úrodu dokázali spracovať sušením, varením lekváru alebo výrobou pálenky. Od minulého roku ponúka návštevníkom turistický projekt Kopaničiarskej ovocno – destilátovej cesty. Jeho cieľom je prostredníctvom návštev centier na spracovanie ovocia oboznámiť verejnosť s tradičnými hodnotami regiónu, v ktorom má pestovanie ovocia a jeho spracovávanie dlhoročnú tradíciu.

 

dr,A.Capková

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

Galéria:


Ďalšie správy v tejto sekcii: