GURMÁN FEST Bratislava

Pre milovníkov dobrého jedla

[j.protic] publikované: 2013-04-29 | minusz Veľkosť písmaplusz

hírkép

Milovníci dobrého jedla a kulinárskych zážitkov sa majú na čo tešiť. Medická záhrada v Bratislave sa tento rok už po piatykrát stane miestom najväčšieho gastronomického sviatku na Slovensku. GURMÁN FEST Bratislava ponúkne od piatku 7. do nedele 9. júna 2013 naozaj bohatý program.


Ako informovali organizátori tohto populárneho podujatia na tlačovej besede, návštevníci sa stretnú s najlepšími kuchármi na svete a budú mať možnosť ochutnať ich vychýrené delikatesy. Návštevníci budú mať príležitosť spoznať či znovu zažiť najkvalitnejšie slovenské reštaurácie a hotely, vyhlásených someliérov, barmanov, sládkov, baristov a ďalších odborníkov v oblasti gurmánstva, ktorí im nielenže predvedú svoje umenie, ale ich aj čo-to naučia. Filozofiou GURMÁN FESTU totiž je, že aj príprava a konzumácia jedla môže byť umenie.

Páči sa vám tento článok? Pošlite ho známemu!


Už v prvý deň festivalu - v piatok 7. júna je pripravený mimoriadne atraktívny a bohatý program. Za účasti Pavla Freša - predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, Milana Ftáčnika – primátora Bratislavy a starostky Starého Mesta, Tatiany Rosovej prebehne v podvečerných hodinách na hlavnom pódiu slávnostné otvorenie 5. ročníku Gurmán Festu Bratislava. Piatok by sme mohli nazvať aj Dňom československých kuchárov. Návštevníci festivalu budú pritakávať „Áno, šéfe“ Zdeňkovi Pohlreichovi, televíznej hviezde zo susednej Českej republiky, ktorý nás poctí svojou účasťou a predvedie nám svoje kulinárske kúsky. Neskôr bude možnosž stretnúť sa s držiteľom ceny Gurman Award – Kuchár roka na Slovensku z posledných dvoch ročníkov, Mariánom Filom. Na verejnosti totiž veľmi nevystupuje, pretože nerád zatvára svoju reštauráciu Chateau Čereňany, ktorej je šéfkuchárom i majiteľom zároveň.. Návštevníci sa môžu osviežiť aj vo festivalovej kaviarni Ebenica pri šálke lahodnej kávy. V pravidelných intervaloch sa tiež počas kaviarenských workshopov naučia, ako správne kávu pripraviť a servírovať. V piatok večer bude v priestoroch hotela Sheraton prebiehať slávnostný galavečer a my spoznáme nových držiteľov ocenenia Gurman Award. Organizátori vyhlásia tohtoročných najlepších kuchárov a someliérov a rozdelia zlaté vidličky pre víťazné reštaurácie.

Sobota 8. júna bude aj o zábave. Vybrané celebrity a zástupcovia niektorých slovenských médií si zasúťažia v pečení palaciniek Crêpes d Or. Deti sa môžu tešiť na detskú školu varenia, kde budú variť s najmladšou autorku kuchárskych kníh na Slovensku, dnes takmer osemnásťročnou Helenou Kramárovou. Sobotný podvečer je vyhradený pre Joseana Aliju, španielskeho michelinového šéfkuchára, ktorý predvedie live-cooking priamo na pódiu. Prestavia sa aj ďalší zahraniční a domáci vyhlásení kuchári. Napríklad Igor Čehy je držiteľom ceny Kuchár roka na Slovensku z roku 2007 a od februára tohto roku má svoju reštauráciu Mlyn 108 v Modre. Bjoren Juhnke je zas Nemec, ktorý pracoval spolu s Gordonom Ramsayom v michelinovskej reštaurácii v Anglicku a dnes je šéfkuchárom v reštaurácii River Bank bratislavského hotelu Kempinski. Na sobotňajší večer si organizátori pripravili ďalšiu novinku – a tou je slávnostný galavečer v reštaurácii Le Monde s názvom Gurmánsky večer Erica Martena a Martina Korbeliča !

V nedeľu 9. júna sa bude vystúpenie svetovej gurmánskej celebrity – Eric Martin, michelinovský šéfkuchár a majiteľ belgickej reštaurácie Lemonnier bude variť na hlavnom pódiu. Vystrieda ho ďalší „Kempinski“ šéfkuchár – Gabriel Kocák z Grand restaurant v hoteli Kempinski Vysoké Tatry. Popoludní budú starostovia bratislavských mestských častí súťažiť, ktorý z nich uvaril najlepší džem. Výťažok z ich predaja bude určený na charitatívne účely. Organizátori GURMÁN FEST-u každoročne program obohacujú, aby bolo podujatie pre návštevníkov stále atraktívnejšie. Novinkou tiež je, že tradičná Gurmánska tombola o hodnotné a delikátne ceny bude prebiehať dvakrát za deň, aby si mohli prítomní výhercovia ceny osobne prevziať. GURMÁN FEST Bratislava je jednoducho podujatím, ktoré milovníci kulinárskych zážitkov zaiste nevynechajú....

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz

Galéria:


Ďalšie správy v tejto sekcii: